vineri, 28 iunie 2013

Joc cu poze şi desene


Se apropie iar sfârşitul de săptămână... Dacă nu sunteţi în vacanţă sau nu ieşiţi la iarbă verde, o zi de weekend poate fi complicată, în lipsa unor activităţi distractive destinate celor mici.
Aşa că puteţi încerca ideea de azi, un joc simplu, dar care va antrena copiii într-o competiţie de creativitate.

Materiale necesare: cărţi cu poze, vechi, eventual ferfeniţite; lipici; coli A4; creioane.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar la noi nu rezistă prea bine, nici prea mult timp nici o carte. Deci, avem o colecţie destul de mare de enciclopedii şi cărticele cam ponosite, material ideal pentru a deveni parte a unui joc captivant.
Din cărţile cu pricina, am decupat desenele cele mai interesante şi mai pretabile pentru a fi continuate cu desene copilăreşti. Am ales imaginile în funcţie de diverse teme: mâncare, plaja, animale etc.

Dacă la această parte copiii nu prea pot ajuta, la următoarea etapă, în schimb, vor fi meşteri. Şi aceasta constă în lipirea imaginilor pe coli A4 cu lipici solid, cel mai simplu de folosit de mânuţe mici.




După lipire, copilaşul poate continua în voie poza cu desene proprii sau poate adăuga diverse elemente care s-ar potrivi cu imaginea respectivă.


La final, toate „capodoperele” noastre:






miercuri, 26 iunie 2013

X şi 0 cu piese mobile




Am încercat să jucăm x şi 0 pe hârtie şi băieţii mei au considerat că nu are nici un farmec. Nu-i nimic, am trecut la nivelul următor, şi am confecţionat cu un joc 2 D cu piese care se pot muta pe „tablă”.



Materiale necesare: o bucată de carton, o bucată de material textil, o panglică neagră, resturi de materiale şi aracet.

Din carton se taie un dreptunghi de 15x20 cm.
Din material se taie un alt dreptunghi, mai mare, care să depăşească dimensiunile cartonului, pentru ca acesta să fie învelit în pânză.




Se aplică pânza pe carton cu aracet.
Din panglica subţire, neagră, se taie patru bucăţi: două mai lungi, două mai scurte. Acestea se lipesc pe pânza cartonată, formând astfel căsuţele tablei. Opţional, mai puteţi adăuga o bucată de panglică neagră (egală cu celelalte două mici) pentru a marca, la finalul jocului, crearea liniei de X-uri sau 0-uri.


Următoarea etapă este mai migăloasă. Din cartonul rămas, se taie 5 X-uri şi 5 0-uri. Folosiţi prima piesă tăiată pentru a trasa conturul următoarelor, în aşa fel încât toate piesele să fie egale.

 

Din resturile de materiale, tăiaţi „feţele” colorate ale pieselor şi lipiţi-le pe cele decupate din carton.






joi, 20 iunie 2013

Bol din sfoară şi aracet



 
Dacă aveţi la dispoziţie un ghem de sfoară, un borcănel de aracet şi jumătate de oră liberă, puteţi urma paşii de mai jos, la finalul cărora veţi obţine un bol rustic pentru fructe şi legume.



Să recapitulăm materialele necesare şi să mai adăugăm vreo două: sfoară, un bol (ca suport sau model), aracet, folie alimentară.

Mai întâi, alegeţi bolul pe care vreţi să-l „reproduceţi”, din punctul de vedere al dimensiunilor, în sfoară.
Întoarceţi-l cu susul în jos şi acoperiţi-i exteriorul cu folie de plastic. Întindeţi bine folia şi, pentru a se fixa mai bine, trageţi-i capetele şi către interior, acoperind şi deschizătura bolului.



Tăiaţi bucăţi de aproximativ 50 cm din sfoară şi puneţi-le într-un castronel cu aracet, pregătit în prealabil. Se vor înmuia repede şi trebuie folosite rapid, pentru a ca aracetul să nu se usuce.




Luaţi fiecare bucată de sfoară astfel îmbibată, treceţi cu mâna peste ea pentru a elimina excesul de aracet (asta e, trebuie să vă murdăriţi puţin sau să purtaţi mănuşi), apoi înfăşuraţi-o pe bol.
Puteţi gândi dinainte un model pe care să-l creaţi cu ajutorul sforii sau puteţi să lucraţi la inspiraţie, aleatoriu. Totuşi, este bine ca marginea de sus a bolului să fie ceva mai întărită şi să urmeze o linie dreaptă.




Aşteptaţi să se usuce lucrarea, desprindeţi cu grijă folia de pe castron, apoi de pe bolul de sfoară. 



miercuri, 19 iunie 2013

Tricou desenat cu creioane cerate


Vine vacanţa... ura! Dar, înainte de vacanţa mare, este serbarea de final de an.
Pentru serbare, am primit rolul de greieraş şi am fost foarte încântaţi.
Nefiind nevoie de un costumaş în toată regula, ci numai de un câteva elemente simbolice în concordanţă cu rolul şi care să întruchipeze cât mai bine personajul, m-am hotărât să desenez pe un tricou alb un greier.
Şi cum cel mai reprezentativ greieraş al lumii poveştilor şi desenelor animate este celebrul Jiminy Cricket, el a devenit şi personajul principal al tricoului nostru.




Desigur, cu ajutorul creioanelor colorate se poate face, la fel de bine, orice fel de desen.

Materiale necesare: un tricou, creioane cerate, pix, eventual o bucată de calc.

Mai întâi, am desenat pe tricou, direct cu pixul, conturul greieraşului.
Tricoul trebuie aşezat pe o masă de călcat sau între cele două feţe ale lui trebuie aşezată o foaie de hârtie/un carton, pentru a evita pătarea spatelui. Acelaşi lucru e valabil şi pentru faza colorării.




Se poate folosi un calc pentru a copia după un desen forma greieraşului. Apoi calcul se aplică pe tricou şi, apăsând bine cu pixul, atâta cât mina să lase urme pe tricou, se urmează liniile desenului.

După aceea, conturul se accentuează cu un creion cerat de culoare neagră.




Urmează colorarea interiorului desenului. Este bine să apăsaţi creionul pe material şi chiar să coloraţi de două ori suprafaţa, pentru ca nuanţele să se imprime în ţesătură.  



După terminarea acestei etape, treceţi fierul încălzit deasupra desenului, căldura fixând mai bine culorile şi omogenizându-le (prin topirea superficială a cerii). Când călcaţi, nu mutaţi fierul dintr-o parte în alta deasupra desenului. Culorile se pot amesteca într-un tot ambiguu şi nu prea frumos. Menţineţi fierul de călcat câteva secunde pe câte o porţiune, ridicaţi, presaţi iarăşi etc., până când acoperiţi tot desenul.




Bun, am terminat! Ba nu.
Totul era bine până aici, cu excepţia faptului că greieraşul arăta cam stingher pe întinderea albă a tricoului. Prin urmare, ne-am hotărât să ne continuăm opera. Am trasat linii curbe colorate în jurul greieraşului, suprapunând fără grijă culorile.

Ajutor de nădejde mi-a fost, desigur, proprietarul tricoului.





Încă o etapă. Chiar înainte de final, am constatat că, în procesul de colorare, s-a întâmplat un mic accident pe spatele tricoului. O pată măruntă de culoare violet.
Cum să facem să o acoperim? Facem un curcubeu.
Şi, astfel, am desenat şi spatele în ROGVAIV.



A, şi să nu uităm. Costumul a fost completat de antenuţele cu sârmă pluşată şi hârtie quilling.


Bine de ştiut:

  • Tricoul nu se spală la maşină, ci de mână, cu apă şi săpun. Culorile nu se vor fana şi nu se vor amesteca.
  • De asemenea, este bine să evitaţi stoarcerea.

marți, 18 iunie 2013

Taburet din tuburi de carton



Dacă pe el stau copiii sau jucăriile, dacă este folosit ca măsuţă pentru diverse jocuri sau pentru a mânca din farfurioare de jucărie, nici măcar nu este important.
Oricum, îşi va găsi suficiente utilizări, surprinzătoare şi amuzante. 



Materiale necesare: 6-7 tuburi de carton, hârtie de ambalat sau o pungă mare de cadouri, bandă dublu adezivă, carton gros, lipici, sfoară sau şireturi.

Tuburile de carton trebuie să fie rezistente, ferme, să nu fie flexibile sau subţiri. Puteţi încerca să le îndoiţi. Dacă flexează, nu sunt bune.
Pentru a forma un taburet rezistent, cu puncte multiple de sprijin, trebuie să formaţi, cu ajutorul tuburilor, o formă de floare, adică să aveţi cel puţin 6 bucăţi de tuburi.

Pentru decorarea tuburilor, aveţi nevoie de hârtie de ambalaj mai groasă, colorată, specială pentru copii.



Mai întâi, tuburile se învelesc în ambalajul ales. Eu am folosit o singură pungă de cadouri, de dimensiuni mari şi colorată vesel. Avea şi un aspect lucios, ceea ce a făcut taburetul finalizat mai drăguţ, dar a şi îngreunat fotografierea lui, pentru că reflecta lumina.
Se aplică un tub pe hârtia colorată, se marchează înălţimea, apoi se roteşte tubul, încercând aproximarea suprafeţei lui desfăşurate. Oricum, este bine să mai adăugaţi câţiva centimetri la dimensiunea aproximată. După tăierea primei fâşii pentru învelirea primului tub, măsuraţi-le pe restul cu ajutorul acesteia.
Fâşiile de hârtie colorată se aplică apoi pe tub cu lipici solid şi se întinde bine, pentru a nu forma cute. Este mai simplu să se lucreze cu o hârtie mai dură, care nu se zbârceşte prea mult.


După împachetarea tuturor tuburilor, lipiţi-le unul de altul, treptat, cu ajutorul bandei dublu adezive. Aceasta se va desfăşura treptat şi se vor lipi tuburile pe porţiuni, apoi se va presa locul de lipire. 



Din carton gros, cum este cel de la cutiile de pantofi solide, se va decupa o formă de floare. Cel mai bine este să aşezaţi tuburile lipite peste cartonul din care veţi decupa capacul şi să trasaţi conturul acestor tuburi, ca să ştiţi exact dimensiunea de care aveţi nevoie.
Cartonul se va lipi bine cu scotch, transversal, prinzând floarea de tuburi. Nu vă faceţi griji, al final nu se va vedea această lipire.



Revenim la hârtia colorată. Înainte de lipirea florii de carton deasupra tuburilor, folosiţi-o ca să conturaţi la dimensiune exactă floarea din hârtie colorată care va acoperi prima floare.



Acesta se va prinde de cartonul de dedesubt cu ajutorul unui şiret. Eu am utilizat exact şiretul care forma toartele pungii de cadouri.
Pe şiret, fixaţi o parte a benzii dublu adezive, apoi desfaceţi treptat fâşia de hârtie care o acoperă şi lipiţi şiretul de jur împrejurul florii.


luni, 17 iunie 2013

Colier din agrafe de păr




Cel mai simplu colier handmade se poate face din agrafe de păr obişnuite. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Eu am folosit, pentru colierul din imagini, cam  40 de bucăţi.

Materiale necesare: agrafe de diferite dimensiuni sau modele, un şnur, închizătoare specială, culori speciale pentru metal.




Alegeţi un şnur scurt, cât mai aproape de baza gâtului, altfel colierul nu se va vedea foarte bine, greutatea agrafelor făcându-l să atârne inestetic. De asemenea, piesele se vor suprapune şi nu se vor mai alinia bine.

Pe şnurul ales prindeţi agrafele, alternându-le pe cele mai mari cu cele de dimensiuni mai mici sau combinând modelele acestora, în aşa fel încât să obţineţi un aspect cât mai interesant.


 


Puteţi acoperi şnurul cu agrafe, creând un colier de jur împrejurul gâtului, sau puteţi lăsa şnurul să se vadă parţial. Acest lucru depinde de numărul de agrafe pe care îl aveţi la dispoziţie.





După terminarea aranjării, puteţi vopsi agrafele, utilizând fie culori acrilice fie, aşa cum am făcut eu, bronz argintiu (care prinde foarte bine pe metal). 





joi, 13 iunie 2013

Saci de jucării dintr-o draperie



Jucăriile pentru doi băieţi ocupă mult spaţiu. Atât de mult, încât sacii existenţi, aşezaţi pe podea sau suspendaţi ca nişte plase de pescar pe un perete, nu mai ajungeau.
Concluzia? Avem nevoie de mai mulţi.
Şi cum aveam nevoie de un material rezistent pentru a crea noi întăriri pentru depozitarea jucăriilor, o bucată de draperie din pluş gros, de culoare verde pădure, s-a ivit în calea mea tocmai la timp.

Epopeea transformării draperiei, mai jos, în text şi imagini: 




Am tăiat draperia în jumătate şi am obţinut două dreptunghiuri de material.
Acestea, la rândul lor, au fost tăiate în două, pentru a obţine faţa şi spatele viitorului sac, iar resturile au format marginile. Trec peste amănuntele coaserii, pentru că aceasta nu a fost opera mea. Recunosc, m-a ajutat mama.




În fine, s-au obţinut sacii. Dar nu erau prea copilăreşti: culoarea prea închisă, textura fără model...
Aşa că le-am pregătit şi o înfăţişare nouă. Unul a primit ochişori şi gură, celălalt a fost peticit din cap până-n picioare.

Cum? Păi, am hăcuit mai multe bucăţi de material şi le-am cusut.  

















miercuri, 12 iunie 2013

Tractor din paie de plastic




Băiatul meu cel mic este fan absolut pollito pio. Nu ştiţi cine e personajul? Ei bine, este un pui, din cântecelul cu acelaşi nume. În română, melodia se cheamă „La radio este un pui”.
În fine, în videoclipul cu pricina, puiul se antrenează la sală cu mare sârg, pregătindu-se pentru întâlnirea cu tractorul, pe care, la final, reuşeşte să-l învingă cu un singur pumn.
Personajul principal al bricolajului nostru de azi este chiar tractorul învins de pollito pio.

Materiale necesare: paie colorate, o bucată de carton, aţă şi ac, acuarele.




Pe bucata de carton, desenaţi mai întâi conturul viitoarei imagini. În cazul nostru, cum spuneam, este vorba de un tractor.



Este de preferat să lucraţi cât mai mult posibil cu linii drepte, pentru că astfel folosiţi bucăţi de paie mai lungi şi durata de lucru se reduce mult.
Pentru contururile rotunjite, trebuie să tăiaţi paiele la dimensiuni mici, iar coaserea este mai meticuloasă.
Cu ajutorul unei foarfece, segmentaţi paiele colorate pe dimensiunile liniilor pe care le aveţi de acoperit.

Introduceţi acul prin spatele desenului, treceţi aţa prin interiorul paiului, apoi scoateţi acul tot pe partea din spate.
Pentru exemplificare, am ales un desen mai simplu:




Utilizaţi culori diferite pentru fiecare parte a tractorului.





După terminarea desenului, vopsiţi fondul într-o culoare şi interiorul tractorului/imaginii cu o altă culoare.
Desigur, puteţi vopsi cartonul înainte de a coase paiele, dar eu am preferat să amân această etapă, pentru a putea crea nouă nuanţe diferite pentru fond şi interiorul imaginii.