joi, 31 octombrie 2013

Dovleac sculptat şi decorat

A venit şi Halloweenul, pentru care ne pregătit de ceva vreme.
Îl sărbătorim cum se cuvine, cu un clasic dovleac sculptat căruia i-am adus o inovaţie: decorarea cu piuneze.

Materiale necesare: un dovleac de mici dimensiuni, marker roşu/negru, piuneze colorate, un cuţit mic.


Mai întâi de toate, dovleacul se unge bine cu o soluţie care conţine clor. De ce? Pentru că astfel de împiedică formarea bacteriilor care deteriorează rapid dovleacul.

După uscare, se taie capacul dovleacului şi se scot seminţele, curăţând bine mustăţile portocalii care le leagă. Cu cât rămân mai puţine astfel de reziduuri, cu atât Jack o’ Lantern va rezista mai mult. De asemenea, se poate folosi soluţia de clor şi pentru interiorul dovleacului.


Se marchează ochii, gura şi eventual nasul viitorului felinar cu ajutorul unei carioci.



Pe conturul trasat, se taie. Folosiţi un cuţit scurt, ca să puteţi lucra aproape de dovleac şi să nu vă accidentaţi.



După decuparea trăsăturilor feţei, dovleacul se decorează cu piuneze colorate, după dorinţă.
Noi i-am adăugat şi nişte urechi clăpăuge, din coajă de portocală prinsă tot cu piuneze.




Halloween fermecat tuturor!


luni, 28 octombrie 2013

Fursecuri „Degete de vrăjitoare”




Cum am promis, continuăm ideile speciale pentru fantastica, mirobolanta şi terifianta noapte în care cele două tărâmuri se unesc într-o sărbătoare de pomină.

Degetele prezentate pot fi şi de zombi sau de monştri sau de orice altă fiinţă groaznică şi îngrozitoare poate bântui liberă pe străzi în noaptea de Halloween.
Reţeta este simplă, efectul – cu adevărat înspăimântător.

Ingrediente: 1 pachet de unt, 150-200 g zahăr, 1 ou, migdale (sfărâmate şi felii), stafide, 1 linguriţă praf de copt, puţină sare, esenţă migdale, făină cât cuprinde pentru a obţine un aluat uşor de modelat, gem de căpşuni, bombonele decorative colorate (opţional).




Se topeşte untul sau se foloseşte la temperatura camerei.
Se amestecă împreună cu zahărul, oul, stafidele, migdalele sfărâmate.
Se adaugă treptat făina, amestecând, până la obţinerea unui aluat care nu curge, nu se lipeşte de mâini şi se poate modela uşor. Nu uitaţi ca în prima cană de făină să amestecaţi sarea şi praful de copt.
La final se toarnă esenţa de migdale.
Aluatul format se lasă să se odihnească puţin la frigider. Cam 30 de minute.
Se scoate şi se începe modelarea degetelor de vrăjitoare, noduroase, groase şi înspăimântătoare.
Din loc în loc se crestează degetele cu un cuţit de unt.
Se ia câte o migdală feliată şi se apasă pe vârful degetului, formând unghia. Apoi se înlătură puţin, se toarnă în lăcaşul format câteva picături de gem de căpşuni şi se aşază la loc.
De asemenea, puteţi turna puţin sirop de la gem în crestăturile degetelor.
Noi am ornat degetele şi cu bombonele colorate.
Prăjiturile se pun în cuptorul gata încins, în tavă tapetată cu hârtie de copt, şi se lasă cam 20 de minute. Nu trebuie să fie tari, ci fragede.



miercuri, 23 octombrie 2013

Păiajeni din carton de ouă




Halloweenul se apropie groaznic (buhuhu) de repede, aşa că ne grăbim să terminăm şi să punem pe site producţiile dedicate acestei sărbători. Mai avem o surpriză – nişte prăjituri vrăjitoreşti – dar o programăm pe săptămâna viitoare. Poate şi nişte dovleci sculptaţi... cine ştie? Depinde cum stăm cu timpul liber.

Păianjeni ca ai noştri poate aţi mai văzut pe ici-pe acolo, deci nu mizăm pe originalitate. Pur şi simplu ne-a cuprins spiritul sărbătorii şi încercăm, din mai multe crafturi adunate, să creăm un decor cât mai înfricoşător. Sperăm să şi pozăm şi să postăm întreaga scenografie: dovleci miniaturali din aluat de sare, păiajeni păroşi, dovleci fioroşi, lumânări decorate, prăjituri tematice.


Dar să revenim la subiectul de azi, pentru care aveţi nevoie de: cartoane de ouă – rotunde, nu ţuguiate –, acuarele, lac argintiu, sârmă pluşată, ochişori mobili, eventual superglue.

Se decupează individual fiecare „cuib” de ouă din cofraj.
Se finisează marginile, ca să fie egale şi nezimţate.


Se înţeapă lateralele, în partea de jos, cu ajutorul unui băţ de frigărui. 

Prin aceste găuri vor fi trecute capetele sârmei pluşate, pentru a crea picioarele.
Trei găuri pe fiecare parte sunt de-ajuns pentru verosimilitate, deşi păianjenii au, de felul lor, 8 picioare.


Se colorează cu acuarelă neagră.


După ce aţi introdus sârma pluşată, întoarceţi corpul păianjenului şi îndoiţi capetele sârmei, pentru a nu ieşi.
La fel, sârma pluşată se îndoaie cam de la jumătate şi la exterior, dând impresia unor picioare demne de un păianjen adevărat.


Adăugaţi câteva detalii decorative cu lac argintiu, la inspiraţie.


Ataşaţi apoi ochişorii. Dacă puteţi, cumpăraţi din cei adezivi. Dacă nu, folosiţi superglue pentru fixarea acestora.


joi, 17 octombrie 2013

Autobuz din carton de ouă



 
Reluăm o temă de succes: cartoanele de ouă şi utilizările lor.
Dacă aţi mai urmărit blogul, ştiţi deja despre clopoţeii, animalele şi ochişorii de 1 Aprilie făcuţi din cartoane de ouă. Dacă nu, le puteţi descoperi apăsând link-urile corespunzătoare.

Revenind la autobuzul nostru, să vedem mai întâi care sunt materialele necesare: un cofraj cu capac şi 6 locuri, acuarele, dopuri de plastic de la sticlele de lapte, bandă dublu adezivă, hârtie colorată.



Mai întâi se pictează ambalajul din carton în culorile dorite. Noi am ales un amestec de albastru şi roşu. Pe alocuri, cele două culori amestecându-se, nuanţele au devenit mov şi indigo.





A urmat etapa inevitabilă a uscării, apoi am început să conturăm detaliile: câteva bucăţi de hârtie colorată maro au devenit ferestrele autobuzului.




Am lipit apoi dopurile de plastic în chip de roţi, ajutându-ne de puţină bandă dublu adezivă ceva mai groasă (nu tip scotch).




Am pus înăuntru un pasager şi am început plimbarea prin oraş, cu descrierea tuturor obiectivelor turistice.


miercuri, 16 octombrie 2013

Dovleci de Haloween din aluat de sare



Nu ştiu dacă aţi observat, dar suporterii principali ai sărbătorii de Halloween sunt copiii. Nu se sperie de schelete, păianjeni, vrăjitoare cu negi şi mături sau de castele bântuite. Nu li se pare nimic terifiant sau malefic şi nici „comercial”. Dimpotrivă, toate recuzita de gen îi fascinează.
Aşa că, la rugămintea specială a băiatului meu cel mare, anul acesta vom debuta şi noi cu activităţi specifice, pentru că anul trecut doar am sculptat pe fugă câteva felinare din dovleci monstruoşi (în sensul bun al cuvântului).

Pentru azi, avem pregătit în program rezultatul muncii de modelare a unor dovleci din aluat de sare.



Aluatul de sare se face foarte simplu, din jumătate de cană de sare, jumătate de cană de apă şi o cană de făină. Se frământă bine ca să fie omogen. Nu trebuie să fie nici prea moale, nici nisipos.

Apoi se începe modelarea dovlecilor. Cea mai simplă variantă, din cele încercate de noi, este aceea de a modela din aluat mici biluţe rotunjite între palme, care apoi se crestează cu un cuţit zimţat. Mai există şi varianta de a aplatiza o bucată de aluat şi de a o aduna sub formă de punguţă către partea de sus, creând astfel nişte dovleci ceva mai diformi, în ton cu sărbătoarea.
Fiecare dovleac va primi câte o codiţă la capăt.
Cu ajutorul unui băţ de frigărui, creaţi ochii, gura şi eventualele cicatrice de pe chipul dovlecilor.

După modelare, este bine ca formele să se lase la uscat câteva ore (de preferinţă peste noapte). De ce? Pentru că astfel nu mai cresc în cuptor (şi nu se crapă) şi nici nu se mai lasă la căldură.



În cuptor vor sta cam o oră jumătate-două, la foc mic. Se vor scoate, de preferat, înainte să se rumenească, altfel veţi avea dificultăţi la colorare.
Când s-au răcit, le puteţi decora în portocaliu şi verde, detaliile importante accentuându-le cu negru şi argintiu.



Din aluatul pregătit, nouă ne-au ieşit 10 dovleci şi o pălărie de vrăjitoare. Dovlecii au primit fiecare câte un nume, care să le pună în valoare personalitate: Spăimosul, Grăsunul, Pătatul etc. O excepţie este numitul Billy, care este pur şi simplu el însuşi.




P.S. Cu acest bricolaj, participăm la concursul de Halloween, de pe kidsplusactivities.blogspot.ro.
Link-ul aici:



Iată şi propuneri de la alţi concurenţi participanţi la acelaşi consurs. Mai multe idei pentru viitoarea zi de Halloween.



luni, 14 octombrie 2013

Tobe din conserve


Ce faci când n-ai ce face? Nu e o întrebare-capcană şi nici retorică. Drept dovadă, vă dau şi răspunsul. Îţi faci de lucru. Sau îmi fac de lucru. E drept că nici n-am prea avut de ales. Copiii se plictiseau şi trebuia să fie distraţi. Cum tocmai făcuse ceva de mâncare şi aveam la îndemână conservele, le-am spălat şi m-am apucat de treabă. Ce a ieşit, vedeţi mai jos. Ideea nu e nouă, dar e la îndemână şi haioasă.

Dar până la produsul finit, iată şi materialele necesare: conserve goale, baloane, elastic de borcane.

Mai întâi se vopsesc conservele. Pentru că nu aveam vopsea de ulei, care prinde foarte bine pe metal, am folosit tempera. Acoperirea n-a fost tocmai optimă, aşa că am apelat la mai multe culori, amestecate şi suprapuse. Astfel au ieşit conservele „de camuflaj”.
Când s-au uscat, au fost gata de transformare în tobe.


Am tăiat capetele baloanelor, le-am întins bine şi le-am ataşat pe conserve.
Pentru mai multă stabilitate, dar şi pentru un plus decorativ, am prins baloanele cu elastice de borcan.



Cu beţele speciale (de la un fost xilofon), a început şi concertul. Din fericire, nu foarte zgomotos.

marți, 8 octombrie 2013

Cutii de brânză topită decorate



Dacă nu ştiţi ce să faceţi din cutiile de brânză topită, iată o idee haioasă şi foarte simplă.
Se poate face alături de copii, care se vor bucura să coloreze imaginile conturate de dumneavoastră. În plus, când vor fi gata, cutiile pot decora camera celor mici.

Eu am pornit de la ideea de a schiţa (foarte vag, desigur) chipurile celor doi băieţi ai mei, gândindu-mă că fiecare cutie va sta ulterior pe câte un perete, deasupra pătuţurilor lor, şi va funcţiona ca o marcă de proprietate asupra sectorului fiecăruia.

Materiale necesare: o cutie de brânză topită (cutia şi capacul), creion negru, acuarele, bandă adezivă plastic, bucăţi de materiale, bandă dublu adezivă.


Fondul se colorează cu un roz pal.



Se trasează conturul desenului cu un creion negru.
Se colorează părul şi ochii în nuanţa dorită, apoi se accentuează detaliile feţei cu acuarelă neagră. 
Se lasă la uscat.





Pe conturul cutiilor, se înfăşoară bandă adezivă de culoare albă, pentru a masca desenele originale ale cutiei.
Din material textil, se taie forma unei cravate, respectiv o bandă subţire, care, prin îndoire şi prindere pe mijloc, va deveni un papion. Cele două accesorii se vor ataşa de cutii cu un pic de bandă dublu adezivă.

Tot bandă dublu adezivă vom folosi şi pentru lipirea cutiilor pe perete.



joi, 3 octombrie 2013

Bricolaje vegetale



Totul este foarte simplu. Nu trebuie decât să tăiaţi diverse fructe şi legume şi să le combinaţi inspirat, realizând diverse imagini.
Poate că, în timpul confecţionării acestor crafturi – sau chiar după aceea – copilaşii vor dori să guste din „elementele constructive”. N-ar fi rău, nu?


Noi am folosit – şi am gustat – următoarele ingrediente: ceapă, ardei iute, morcovi, măr, lămâie, struguri, gulie. O adevărată salată!










miercuri, 2 octombrie 2013

Fluturaşi din tuburi de carton


Aşa cum am promis, revenim la bricolajele din tuburi de carton. Vedetele zilei de azi, fluturaşii. Fun de făcut, simpli şi coloraţi, cu toată toamna de afară, fluturaşii vă vor aminti de zile cu mai mult soare.

Materiale necesare: tuburi de carton (de la hârtia igienică), hârtie colorată, lipici, acuarele, paiete sau mărgele/decoraţiuni din plastic.




Mai întâi, vopsim tuburile din carton cu acuarele. Folosiţi o pensulă pentru întinderea culorii sau, mai bine, un burete pe care sunteţi gata să-l „sacrificaţi”. De ce? E mai simplu de folosit, vopsiţi mai omogen şi mai repede. Nu adăugaţi prea multă apă în vopsea. Cartonul se va uda şi se va „ciuciuli”, arătând, la final, inestetic. Nu ne dorim asta!

Aşteptaţi uscarea tuburilor şi, între timp, trasaţi pe hârtia colorată, la o distanţă mică una de alta, aripile fluturaşului. Puteţi folosi şi un şablon. Folosiţi-vă imaginaţia şi creaţi forme diverse! În fond, natura este la rândul ei foarte creativă şi fluturii au aripi foarte divers conformate, dacă nu chiar ciudate, pe alocuri. 
 


Decupaţi aripile creionate. Pe acest suport, pictaţi modelele dorite: cercuri, linii ondulate etc., cu o culoare puternică, uşor de remarcat.


Lipiţi cele două aripi pe spatele tubului de carton, trecând cu stick-ul de lipici solid peste marginea aripii şi apăsând-o apoi pe tub câteva secunde.


După ce sunteţi siguri că aripile s-au fixat, aşezaţi fluturaşul pe spate şi începeţi conturarea gurii şi a sprâncenelor. Da, poate că aceste „accesorii” nu sunt foarte verosimile şi nu reproduc morfologia unui fluture, dar sunt extrem de utile pentru a da un aer vesel bricolajului. Deci, treceţi peste asemănările cu realitate! Sunt irelevante.
Dacă aveţi la îndemână paiete, mărgele sau alte decoraţiuni, lipiţi-le pe acestea în chip de ochişori. Dacă nu, merge şi acuarele simplă.

 


Bun. Fluturele n-ar fi el, dacă n-ar avea antene. Etapa finală, deci, este crearea şi ataşarea antenuţelor. E simplu. Desenaţi pe aceeaşi hârtie colorată antenele aşa cum le doriţi – pentru cele „rotocolite” la capăt, desenaţi în „vârf” o formă de melc –, apoi lipiţi antenele pe interiorul tubului de carton.