joi, 5 decembrie 2013

Tabelul cuminţeniei... în aşteptarea Moşului


Pentru că Moşul primeşte scrisori cu solicitări fel de fel, dar nu prea are mijloace de verificare a cuminţeniei, ne-am gândit să-i venim în ajutor.
Am realizat un tabel care contabilizează mai multe aspecte importante ale programului zilnic al unui băieţel (sau al unei fetiţe, după caz): cuminţenia, somnicul de prânz, fructele şi legumele mâncate.

Fie vorba între noi, în ce ne priveşte, Moşul are şi o iscoadă care-i spune ce mai fac băieţii. Este vorba despre spiriduşul Pinci, care-şi notează toate faptele bune (sau mai puţin bune) care se petrec într-o zi şi care-i trimite un raport săptămânal Moşului, ca să fie şi el  la curent.

Materiale necesare: o bucată de carton ceva mai gros, acuarele, sclipici albastru, lac argintiu, riglă, creioane colorate, buline colorate sau forme decupate din carton, piuneze.

Cartonul se împarte, pe lungime, în 7 părţi egale: una pentru fiecare zi a săptămânii. Dungile despărţitoare se trasează cu linia şi creioane colorate.


În partea de sus a tabelului se scriu zilele săptămânii şi se asortează fiecare cu un desen amuzant, reprezentativ (sau nu neapărat) pentru activitatea copilului.



În partea de jos se va afla legenda tabelului: capitolele care se răsplătesc prin buline sau figurine. În cazul nostru: cuminţenia, somnul, legumele şi fructele păpate zilnic. Poate vă interesează temele, activităţile extracurriculare sau orele de sport...



„Fondul” tabelului se decorează variat, ca să nu mai arate chiar aşa de „cartoniu”: se colorează, se presară cu sclipici... la inspiraţie. Noi am folosit o combinaţie de lac argintiu şi sclipici albăstrui. Arată foarte iernatic şi festiv.
Răsplăţile colorate au fost iniţial steluţe, fructe şi floricele handmade, prinse cu puineze colorate. Tabelul arăta frumos, dar faptele bune şi fructele mâncate ne-au copleşit numeric.



Astfel, am fost nevoiţi să apelăm la produse de serie: steluţe aurii, buline verzi/albastre, cercuri galbene.
Fiecare zi per total cuminte a fost răsplătită cu o steluţă mare. Pentru una-două „prostioare” s-a negociat şi s-a acordat o steluţă mică. Fructele = buline verzi/albastre. Somnul = buline galbene.


Se vede, deja, cât de cuminţi am fost!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu