miercuri, 16 octombrie 2013

Dovleci de Haloween din aluat de sare



Nu ştiu dacă aţi observat, dar suporterii principali ai sărbătorii de Halloween sunt copiii. Nu se sperie de schelete, păianjeni, vrăjitoare cu negi şi mături sau de castele bântuite. Nu li se pare nimic terifiant sau malefic şi nici „comercial”. Dimpotrivă, toate recuzita de gen îi fascinează.
Aşa că, la rugămintea specială a băiatului meu cel mare, anul acesta vom debuta şi noi cu activităţi specifice, pentru că anul trecut doar am sculptat pe fugă câteva felinare din dovleci monstruoşi (în sensul bun al cuvântului).

Pentru azi, avem pregătit în program rezultatul muncii de modelare a unor dovleci din aluat de sare.



Aluatul de sare se face foarte simplu, din jumătate de cană de sare, jumătate de cană de apă şi o cană de făină. Se frământă bine ca să fie omogen. Nu trebuie să fie nici prea moale, nici nisipos.

Apoi se începe modelarea dovlecilor. Cea mai simplă variantă, din cele încercate de noi, este aceea de a modela din aluat mici biluţe rotunjite între palme, care apoi se crestează cu un cuţit zimţat. Mai există şi varianta de a aplatiza o bucată de aluat şi de a o aduna sub formă de punguţă către partea de sus, creând astfel nişte dovleci ceva mai diformi, în ton cu sărbătoarea.
Fiecare dovleac va primi câte o codiţă la capăt.
Cu ajutorul unui băţ de frigărui, creaţi ochii, gura şi eventualele cicatrice de pe chipul dovlecilor.

După modelare, este bine ca formele să se lase la uscat câteva ore (de preferinţă peste noapte). De ce? Pentru că astfel nu mai cresc în cuptor (şi nu se crapă) şi nici nu se mai lasă la căldură.



În cuptor vor sta cam o oră jumătate-două, la foc mic. Se vor scoate, de preferat, înainte să se rumenească, altfel veţi avea dificultăţi la colorare.
Când s-au răcit, le puteţi decora în portocaliu şi verde, detaliile importante accentuându-le cu negru şi argintiu.



Din aluatul pregătit, nouă ne-au ieşit 10 dovleci şi o pălărie de vrăjitoare. Dovlecii au primit fiecare câte un nume, care să le pună în valoare personalitate: Spăimosul, Grăsunul, Pătatul etc. O excepţie este numitul Billy, care este pur şi simplu el însuşi.




P.S. Cu acest bricolaj, participăm la concursul de Halloween, de pe kidsplusactivities.blogspot.ro.
Link-ul aici:



Iată şi propuneri de la alţi concurenţi participanţi la acelaşi consurs. Mai multe idei pentru viitoarea zi de Halloween.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu