luni, 28 ianuarie 2013

Jocul literelor



Copiii învaţă mai simplu şi mai repede jucându-se, se ştie. Aşa că, pentru copilaşii şi părinţii care se luptă cu alfabetul, un joc al literelor este şi distractiv, şi foarte util.  
Jocul propus vizează compunerea de cuvinte după imagini (fructe, obiecte simple, chiar culori) cu ajutorul unor litere mobile, uşor de ataşat.


Cum se face:
Se decupează din carton câteva forme vesele: inimioare, pătrate, steluţe etc.




Acestea se colorează cât mai variat şi pe ele se pictează literele alfabetului, cu câteva dubluri pentru vocale şi literele mai utilizate. Este bine să stabiliţi mai întâi ce desene veţi folosi, pentru a şti ce litere vă trebuie.



Literele din carton se lipesc pe cârlige de rufe, pe partea pe care se apasă, nu pe cea care se va prinde de carton.



Pe alte forme decupate din carton (cercuri, pătrate) se vor picta sau desena imaginile pentru care trebuie formate cuvintele.





Copilul va privi imaginea, va spune ce reprezintă, apoi va căuta literele necesare pentru formarea cuvântului şi îl va compune cu ajutorul cârligelor, pe care le va prinde pe desen.
Acest lucru îl va ajuta să înţeleagă că aşezarea literelor într-o anumită ordine dă sens cuvântului, va pune despărţi în silabe cuvântul, va putea să vadă grupurile de litere şi să asocieze pronunţia cu scrierea.
Simplu, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu