luni, 19 august 2013

Plastilină de casă




De ce plastilină făcută în casă, când există în comerţ? Pentru că e mai maleabilă, nu e friabilă, paleta de culori e la alegere, rezistă mult mai bine în timp şi, nu în ultimul rând, este complet eco.
Deci, dacă aveţi nişte năzdrăvani care se gândesc să guste plastilina, preparatul făcut în casă este complet inofensiv.

Cum se face eco-plastilina

Într-o cratiţă non-adezivă, amestecaţi 1 cană de faină (200 g), ½ cană sare, 1 cană apă, 1 lingură ulei, 1 linguriţă sare de lămâie, esenţă de migdale (pentru un parfum plăcut). Mai puteţi folosi uleiuri aromatice.
Puneţi vasul pe foc şi amestecaţi bine. Compoziţia se va coagula într-o bilă ca de aluat şi se va dezlipi de pereţii cratiţei.
Daţi vasul de pe foc, aşteptaţi să se răcească, apoi frământaţi pasta câteva minute.


Acum, este gata să fie porţionată. Mie, din cantităţile prezentate, mi-au ieşit 9 bile de aluat. Poate fi împărţită şi în mai multe segmente, dar veţi avea o cantitate mai mică din fiecare culoare.





Sarea de lămâie este utilă atât pentru ca pasta să fie maleabilă, cât şi pentru că plastilina rezultată va rezista mai mult timp, dacă este conservată corespunzător. Adică în pungi de plastic, vidate sau nu, eventual într-un loc mai răcoros.

Colorarea pastei
Eu am ales o colorare pe jumătate naturală, cu nuanţe produse în casă, şi pe jumătate cu ajutorul coloranţilor alimentari. Naturale au fost nuanţele de maro (cafea solubilă foarte concentrată), portocaliu (bulion), roşu (suc foarte concentrat de sfeclă).






Atenţie la cantitatea de lichid adăugată în pastă. Dacă este prea mare, aceasta va înmuia plastilina.
Dacă folosiţi coloranţii alimentari, câteva picături vor fi de-ajuns. Chiar dacă la început nuanţa pare cam ştearsă, după o bună amestecare, ea se va intensifica. În plus, colorarea mai „lucrează” în decurs de câteva minute şi cromatica va fi mai puternică după o oarecare „odihnă” a pastei de modelat.
Dacă nu aveţi coloranţi alimentari sau nu vreţi să fabricaţi în casă culorile, puteţi utiliza acuarelele, înglobând pasta colorată în plastilina albă.
Dacă aveţi sclipici, puteţi introduce şi acest ingredient în schemă, pentru mai multă strălucire. Cantitatea necesară este însă destul de mare.

Bun, culorile noastre au fost: albastru deschis, albastru închis, roşu, portocaliu, maro, alb, galben, verde, mov.

 
Şi iată şi câteva dintre producţii:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu