luni, 26 august 2013

Cum se face teatrul de umbre




Pe cât de simplu, pe atât de spectaculos, teatrul de umbre merită din plin investiţia minimală de timp şi de materiale. Mai dificilă este inventarea poveştilor şi aventurilor prin care vor trece personajele create, dar şi aici vă veţi descurca până la urmă. Trebuie!

Materiale necesare: o cutie de carton, o foaie de calc, bandă adezivă, carton, scobitori.


Ingredientul principal va fi o cutie obişnuită din carton sau o cutie de pantofi. Dimensiunea nu este importantă.
Dacă folosiţi o cutie obişnuită, înlăturaţi cele două „aripioare” de închidere, rămânând astfel cu trei laturi: pereţii şi partea de jos.

Întoarceţi cutia cu susul în jos şi desenaţi pe partea (devenită) frontală un decor de teatru: o cortină, coloane de teatru antic grec etc.






Decupaţi apoi partea centrală (locul în care se va desfăşura acţiunea), „prinsă” între aripile cortinei sau coloanelor. Eu am făcut puţin invers: mai întâi am colorat, apoi am tăiat, dar ordinea operaţiunilor nu prea contează, de fapt.





Coloraţi apoi cortina/coloanele. Puteţi folosi acuarele, creioane cerate sau colorate obişnuite. De asemenea, dacă aveţi timp şi inspiraţie, puteţi decora teatrul cu hârtie adezivă sau materiale textile (lipite cu aracet). Această operaţiune va prelungi însă timpul realizare. Dacă vă grăbiţi, limitaţi-vă la strictul necesar în privinţa decorului. Şi aşa pe întuneric nu se va vedea! Scena iluminată va fi cea urmărită.

Din calc, decupaţi un dreptunghi puţin mai mare decât decupajul din cutia de carton (2-3 centimetri pe fiecare latură).




Lipiţi calcul, cu bandă adezivă, pe interiorul cutiei. Acesta va reprezenta ecranul.



Verificaţi felul în care se vede teatrul de umbre. În spatele cutiei, la o oarecare distanţă (cu cât e mai departe, cu atât obiectele se vor vedea mai mici), aşezaţi o lampă sau o lanternă. Puneţi mâna în spatele ecranului, observaţi cum se vede (cât de clar şi de mare) şi ajustaţi poziţionarea sursei de iluminat.

Din carton, decupaţi figurinele şi personajele teatrului. Noi am ales la început nişte dinozauri, dar, ulterior, figurile s-au diversificat.
Puteţi colora cartonul sau nu. Nu este foarte important, dar culorile închise se vor vedea mai bine. Este esenţial, în schimb, ca zona de contur a figurilor trebuie să aibă detaliile bine marcate. Ele vor crea, de fapt, „personalitatea” figurinelor.



Cu ajutorul bandei adezive, aplicaţi pe spatele figurinelor, nişte scobitori, necesare pentru manevrarea personajelor şi pentru ca mâinile „naratorului” să nu fie vizibile.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu