joi, 6 iunie 2013

Bluza curcubeu sau tie and dye homemade


Revin imprimeurile psihedelice ale anilor 60 sau, în termeni autohtoni, textilele stil fondul plastic – care, dacă stăm să ne gândim bine, sunt un trend recurent.
Şi pentru că tehnica tie and dye este foarte uşor de realizat la domiciliu, cu o investiţie minimă, m-am gândit s-o încerc şi eu.
Materialul didactic a fost o bluză albă şi uşoară de vară, iar procedeul ales este unul dintre cele mai simple, care nici nu durează ore întregi, nici nu necesită multe operaţiuni.

Există două posibile modalităţi de a proceda.

Tie and dye
Dacă doriţi să imprimaţi doar o parte a materialului şi să obţineţi cercurile colorate tipice tehnicii tie and dye, veţi avea nevoie de:

  • bluză albă, carioci, vodcă, un pahar plastic, un elastic de borcane, o seringă.

Cum se procedează:

Alegeţi partea unde se va afla imprimeul şi plasaţi-o deasupra unui pahar de plastic. Prindeţi-o cu un elastic de borcane. În funcţie de întinderea dorită pentru imprimeu, gura paharului poate fi mai largă sau mai îngustă.





Pe partea ţinută „captivă” de elastic, trasaţi cu ajutorul cariocilor raze de diverse culori. 



Peste acestea, turnaţi, folosind seringa, 10-20 de picături de vodcă. Culorile se vor împrăştia şi vor deveni mai difuze, amestecându-se.




Dacă vreţi să repetaţi operaţiunea pentru o altă parte a bluzei, este bine să aşteptaţi mai întâi uscarea acesteia in situ ca să zic aşa, deci fără s-o mutaţi, pentru ca partea colorată să nu se atingă de zonele albe şi să le păteze.



Colorit de voie
Dacă vreţi să obţineţi o bluză (tricou sau orice altceva) integral colorată, veţi avea nevoie de:

  • articolul vestimentar pe care vreţi să-l transformaţi şi carioci, puţin spirt.

Cum se procedează:

Este bine să purtaţi nişte mănuşi, ca să nu vă murdăriţi în timpul colorării. Eu nu am făcut asta şi n-a fost bine.
Desfaceţi cariocile şi scoateţi din învelişul lor de plastic doar partea lor interioară, colorată.




Dacă acestea sunt uscate sau nu colorează suficient, puteţi intensifica nuanţele turnând puţin spirt pe chiar pe „vatelina” colorată din interiorul cariocilor.
Apoi, trasaţi dungi aleatorii pe suprafaţa textilei, până la colorarea completă. Puteţi face şi cercuri sau orice alt model doriţi.




Sfaturi post-colorare
Făcând nişte teste anterioare pe o bucată mică de material, am descoperit următoarele:
  • bluza transformată nu se spală şi nu se stoarce la maşină, pentru că nuanţele mai şterse se vor estompa, se vor amesteca şi veţi obţine o culoare de fond uşor cenuşie.
  • de asemenea, nu se lasă la înmuiat în detergent.
  • bluza se va spăla de mână, cu săpun, fără a freca prea mult şi fără o stoarcere fermă, .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu